‘Moeders en dochters kleden als vriendinnen’

Waar je vroeger een groot verschil zag tussen moeder en dochter, lijken de kledingstijlen nu veel meer op elkaar. Het enige verschil zit ‘’m in de combinatie. Waar vrouwen van vijftig en ouder de nadruk leggen op hun decolleté, letten de dertigers meer op hun benen. Dit blijkt uit een onderzoek van modebedrijf Martine Leherpeur Conseil.

Vijftigers gaan nog steeds naar dezelfde winkel als toen ze pakweg twintig jaar jonger waren. Ze dragen nog dezelfde kleren, maar combineren ze op een andere manier. Hierdoor zie je nauwelijks meer het verschil tussen vijftigers en dertigers en lijken ze meer op vriendinnen dan op moeder en dochter, aldus Sandrine Pannetier-Renault van het Franse modehuis.

Voor de modeketens is dertig de referentieleeftijd, maar tegelijkertijd passen vijftigers niet meer in het beeld dat men vroeger had van ‘senioren’. Dit heeft volgens Pannetier-Renault onder meer te maken met bekende vijftigers als Madonna en Linda Evangelista. Zij kleden zich modern en zien er nog gewoon heel goed uit voor hun leeftijd.

Daar waar vrouwen van middelbare leeftijd uiterlijk en ‘vrij zijn’ steeds belangrijker vinden, gaat de typische dertiger op zoek naar volwassenheid, vastigheid in werk en relatie en een mooi huis. Pannetier-Renault: ‘En ergens halverwege die zoektocht vinden beide generaties elkaar terug: op het gebied van mode.’ Het enige verschil is dat vijftigers wat gematigder zijn in een stijl. Ze weten uitstekend welke kleding hen niet staat en zijn zich bewust van hun leeftijd en hun lichaam.

Dat is volgens artistiek directeur Jean-Philippe Evrard van Martine Leherpeur Conseil de reden dat vijftigers de nadruk leggen op hun sterke punten, meestal hun decolleté. Hun dochters verleiden met hun benen en combineren sexy kleding met wat losse items. En waar hun moeders te veel kleur verzachten met neutrale tinten, combineren dertigers er lustig op los en zien ze strepen, stippen enzovoorts als neutraal.